اپيدورال چيست؟

اين روش، تزريق داروي بي‌حسي به قسمتي از گودي كمر شما، با استفاده از يك سوزن خميده و توخالي است. سوزن از ميان مهره‌هاي پشت شما مي‌گذرد و به فضاي بيروني اطراف نخاع وارد مي‌شود. يك لوله نازك و قابل انعطاف از درون سوزن رد مي‌شود و سپس سوزن برداشته مي‌شود. لوله نازك از قسمت پشت و شانه شما عبور داده شده و ثابت مي‌شود. متخصص بيهوشي، يك داروي بي‌حسي موضعي را (مشابه با آنچه در دندان‌پزشكي استفاده مي‌شود) وارد لوله مي‌كند تا نيمه پاييني بدن را بي‌حس و كرخت نمايد. در حالت كلي، پاهاي شما نيز بي‌حس مي‌شوند. شما ديگر انقباض‌هاي خود را احساس نخواهيد كرد. گاهي اوقات، اين لوله به يك پمپ كوچك متصل مي شود تا بتوانيد مقدار داروي بي‌حسي موضعي كه وارد بدنتان مي‌شود را كنترل نماييد؛ يا پمپ به گونه‌اي آماده مي‌شود كه هر چند دقيقه يك‌بار، مقدار كمي از داروي بي‌حسي را به بدن شما وارد كند.
اين روش چگونه عمل مي‌كند؟

اين روش دقيقا مشابه با همان داروي بي‌حسي موضعي عمل مي‌كند كه دندانپزشك هنگام كشيدن يا كار كردن روي دندان به شما تزريق مي‌نمايد. داروي بي‌حسي، اعصابي را بي‌حس مي‌كند كه جريان درد را از رحم و گردن رحم به مغز مخابره مي‌كنند.
چه زماني بايد آن را مصرف كنم؟

از لحاظ تئوري، شما در هر مرحله از زايمان كه باشيد مي‌توانيد از اپيدورال استفاده نماييد، حتي در مرحله دوم كه در حال تلاش براي بيرون راندن نوزاد هستيد (هر چند در آن وضعيت معمولا از بيهوشي نخاعي استفاده مي‌شود). با اين حال، اكثر افراد ترجيح مي‌دهند زماني كه گردن رحم به ميزان 5 تا 6 سانتي‌متر متسع شده است و انقباض‌ها واقعا در حال شديد شدن هستند، از اپيدورال استفاده كنند. اگر گردن رحم به ميزان 8 تا 9 سانتي‌متر متسع شده باشد، پزشك شما ممكن است بگويد كه ديگر براي استفاده از اپيدورال دير شده و به شما توصيه كند كه بدون آن كار را ادامه دهيد، زيرا نوزاد به زودي متولد خواهد شد.
مزاياي اپيدورال چيست؟

درد در بيش از 90% از خانم‌ها به طور كامل از بين مي‌رود.
شما كاملا به‌هوش باقي مي‌مانيد.
مي‌تواند به كنترل فشار خون بالا كمك نمايد.
مي‌تواند كنترل زايمان، و اعتماد به نفس را به شما بازگرداند.
داروهاي بي‌حسي موضعي امروزه دقيق‌تر از گذشته شده‌اند و شما ممكن است متوجه شويد كه پاهايتان كاملا بي‌حس نيستند.

معايب اپيدورال چيست؟

ممكن است متوجه شويد تنها يك طرف از پايين‌تنه شما بي‌حس شده است، يا بخش كوچكي از شكم شما بي‌حس نشده است.
ممكن است موجب شود كه احساس لرز كنيد.
مجبور خواهيد بود در تخت بمانيد.
بايستي سرُم به بازوي شما وصل باشد. اين بدان خاطر است كه استفاده از اپيدورال در برخي خانم‌ها موجب مي‌شود كه فشار خون آنها پايين بيفتد، كه شديدا بر رسيدن جريان اكسيژن به نوزاد تأثير مي‌گذارد. اين سرُم در واقع يك اقدام پيشگيرانه و مراقبتي است، كه در حالت اورژانسي بتوان حجم خون شما را به سرعت افزايش داد تا فشار خون شما مجددا به حالت طبيعي بازگردد.
احتمالا يك سوند به مثانه شما وارد مي شود تا ادرار در كيسه مخصوصي جمع آوري شود. استفاده از اپيدورال موجب مي‌شود كه احساس نكنيد چه زماني لازم است مثانه خود را تخليه كنيد، در نتيجه اين كار بايد به صورت اتوماتيك براي شما انجام شود.
ممكن است احساس كنيد كه هيچ كنترلي بر روند كار نداريد. سه لوله به بدن شما وارد شده است و اگر اثر داروي بيهوشي در مرحله دوم زايمان هنوز از بين نرفته است بايد به شما گفته شود كه چه زماني كودك را به بيرون فشار بدهيد. ماما و پزشك شما به طور موثري روند زايمان را كنترل و مديريت مي‌كنند.
استفاده از اپيدورال مي‌تواند طول مدت زايمان، خصوصا مرحله بيرون راندن نوزاد را افزايش دهد.
ضربان قلب كودك شما به طور پيوسته كنترل خواهد شد، كه اين كار با بستن يك مبدل الكتريكي به شكم شما يا وصل كردن يك نمونه كوچكتر آن به جمجمه نوزاد انجام خواهد شد.
احتمال اينكه نياز به استفاده از فورسپس يا ونتوز پيدا كنيد بيشتر مي‌شود، زيرا استفاده از اپيدورال غالبا منجر به اين مي‌شود كه نوزاد نتواند در بهترين حالت براي زايمان قرار گيرد.
اگر سوزن اپيدورال از محوطه مخصوص تزريق اين دارو رد شود، پس از بيرون آوردن لوله، مقداري مايع مغزي- نخاعي از محل ورود لوله به بيرون ترشح خواهد كرد. اين مايع، نقش ضربه‌گير و محافظت كننده را براي مغز دارد و خروج حتي مقدار اندكي از آن نيز مي‌تواند منجر به بروز سردرد شديد در شما شود. روش درمان اين عارضه معمولا بدين صورت است كه مقدار كمي خون از بازوي شما گرفته مي‌شود (احتمالا يك روز پس از تولد نوزاد) و به پشت شما تزريق مي‌شود تا منفذ ايجاد شده توسط سوزن اپيدورال بسته شود.
برخي از خانم‌ها، پس از استفاده از اپيدورال، براي دفع ادرار با مشكل مواجه مي‌شوند.
شما ممكن است نتوانيد از اپيدورال استفاده كنيد! برخي از بيمارستان‌ها، اپيدورال را در تمام ساعات شبانه‌روز ارائه نمي‌دهند. در برخي از بيمارستانها هم اصولا از اين روش استفاده نمي شود يا با نظر پزشك متخصص بيهوشي و تنها در برخي شرايط مورد استفاده قرار مي گيرد.
در زايمان خانگي نمي‌توان از اپيدورال استفاده كرد.

چند نكته مفيد و مهم:

سعي كنيد در طول مدتي كه متخصص بيهوشي در حال تنظيم و وصل كردن دستگاه اپيدورال است، كاملا بي‌حركت باشيد. در اين مدت، به پهلوي خود دراز كشيده‌ايد يا اينكه در لبه تخت نشسته و به طرف جلو خم شده‌ايد. بر تنفس خود تمركز كنيد. در مرحله دم، هوا را به صورت عميق از طريق بيني به درون ريه‌ها بفرستيد، و بازدم را به آرامي از طريق دهان خارج نماييد. دست همسر يا همراه خود را بگيريد و به چشمان هم خيره شويد.
با پزشك يا ماماي خود درباره امكان اينكه اپيدورال در مرحله دوم زايمان (كه مي‌خواهيد نوزاد را به دنيا بياوريد) استفاده نشود، صحبت كنيد. اگر بتوانيد انقباض‌ها را حس كنيد مي‌توانيد نوزاد را به طرز موثرتري به طرف بيرون فشار دهيد.